Coffee plant

Kava je jedno od najpopularnijih pića diljem svijeta. Mnogi od nas započinju dan šalicom vruće kave kako bi dobili energiju i budnost. No jeste li znali da kava zapravo potječe od voća? Da, dobro ste pročitali - zrna kave su sjemenke voća! 

 

Voćni dar prirode: 

Kava je biljka koja pripada obitelji Rubiaceae, a njezino botaničko ime je Coffea. Kava raste na stablima koja se uzgajaju u tropskim i subtropskim regijama diljem svijeta. Plodovi kave, koji su zapravo bobičasto voće, sazrijevaju na tim stablima i sadrže sjemenke koje nazivamo zrnima kave.

 

šalice kave

Berba i obrada kave: 

Berba kave obično se provodi ručno jer se samo zreli plodovi trebaju ubrati. Kada se plodovi beru, pulpa koja okružuje sjemenke uklanja se, a zatim se sjemenke suše i čiste. Nakon toga, slijedi proces prženja koji kavi daje karakterističnu aromu i okus.

 

Raznolikost sorti kave: 

Postoje mnoge različite sorte kave, a svaka od njih ima svoje jedinstvene karakteristike okusa i arome. Neke od najpoznatijih sorti uključuju Arabicu i Robustu, pri čemu Arabica nudi složeniji i nježniji okus, dok Robusta ima jači okus i više kofeina.

 

Utjecaj uzgoja na kvalitetu: 

Uzgoj kave ima veliki utjecaj na kvalitetu napitka koji konzumiramo. Faktori poput nadmorske visine, vrste tla, klimatskih uvjeta i načina uzgoja mogu značajno utjecati na okus kave. Kava uzgojena na odgovarajućim nadmorskim visinama i u pravilnim uvjetima često ima složenije i kvalitetnije arome.

 

Raznolikost aroma:

Kava ima raznolike arome i okuse, a mnogi od njih potječu od samog ploda. Voćne note (citrusi, bobice, jabuke i čak voćna kiselost) često se pojavljuju u opisima specijalitetne kave a to su zapravo prirodni okusi koji potječu iz same biljke kave.

Proces berbe također igra ključnu ulogu u razvijanju nota kave. Kava se može brati u različitim fazama zrelosti što utječe na okus. Postupci pranja i sušenja također igraju ulogu u razvijanju specifićnih okusa.

Zemljopisni položaj isto utječe na okus kave - različite vrste iz različitih regija svijeta daju svoje arome i okuse.

 

Putovanje zrna kave do šalice: 

Nakon što se kava ubere, obradi i isprži, putovanje zrna kave još nije završeno. Zrna se pakiraju, transportiraju i prodaju diljem svijeta. Potom, kao ljubitelji kave, mi imamo privilegiju da te plodove pretvorimo u mirisnu i ukusnu šalicu kave.

coffee, kava

 

Kava je više od samo napitka - ona je voćni dar prirode koji nam pruža užitak i energiju. Upoznavanje sa svijetom kave omogućuje nam da cijenimo njezinu složenost, raznolikost sorti i putovanje koje zrna kave prolaze do naših šalica. Sljedeći put kad zgrabite svoju omiljenu šalicu kave, sjetite se da je to plod ljubavi i predanosti mnogih ljudi, uživajte u svakom gutljaju i istražujte različite okuse koje kava nudi!


 


 

Možda vas zanima...