espresso1

Espresso je mnogo više od obične šalice kave., to je koncentrirana eksplozija okusa i arome. Prvi espresso, kao koncept i napitak, razvijao se tijekom 19. stoljeća u Italiji. 

Espresso se priprema ubrizgavanjem vruće vode pod visokim pritiskom kroz fino mljevenu kavu. Rezultat je mala količina koncentriranog napitka s bogatim okusom i kremastom pjenom na vrhu.

U nastavku saznajte više o ovom popularnom napitku.

 

Povijest espressa 

Priča o espressu počinje u Italiji, gdje je espresso postao simbol društvenog okupljanja i razgovora u kafićima. Espresso je bio revolucionaran u svoje vrijeme jer je brza priprema omogućila ljudima da uživaju u šalici kave bez oduzimanja puno vremena. Danas je espresso nezamjenjiv dio talijanske kulture, a širio se širom svijeta, inspirirajući različite varijacije kave.  

Moriondo’s patent for a steam-powered coffee machine

Angelo Moriondo je talijanski izumitelj koji je igrao ključnu ulogu u razvoju prvog espresso aparata. 

Moriondo je patentirao svoj espresso aparat 1884. godine pod nazivom "New steam machinery for the economic and instantaneous confection of coffee beverage, method ‘A. Moriondo’.", a njegov patent opisivao je uređaj koji koristi paru pod pritiskom za pripremu kave. Ovaj uređaj omogućio je brzu i jednostavnu pripremu espressa, jer je voda pod visokim pritiskom prolazila kroz mljevenu kavu, rezultirajući koncentriranim napitkom.

Unatoč svojoj inovaciji, Moriondo nije komercijalizirao svoj espresso aparat, a uređaj nije dobio široku popularnost u njegovo vrijeme. Tek kasnije, s razvojem i poboljšanjem espresso aparata od strane drugih izumitelja poput Luigija Bezzere i Achille Gaggie, espresso je postao popularan širom Italije i svijeta. Ova dva izumitelja, Bezzera i Gaggia, igrali su ključnu ulogu u razvoju espressa i stvaranju temelja za moderni espresso.

 

Priprema savršenog espressa  

Priprema savršenog espressa zahtijeva nekoliko ključnih elemenata. Prvo, koristite svježe mljevenu kavu. Mljevenje treba biti fino kako bi se postigao pravilan pritisak tijekom ekstrakcije. Kava se stavlja u portafilter, gusto utisne i stavi u espresso aparat. Voda brzo prolazi kroz kavu pod visokim tlakom, rezultirajući koncentriranim napitkom.                                                                            (Photo: en.m.wikipedia.org)

                                                                                                                          

Raznolikost aroma i okusa 

Espresso dolazi u mnogim različitim okusima i aromama, ovisno o vrsti kave koja se koristi. Neke kave su voćne i svježe, dok su druge bogate i čokoladne. To je dio čarolije espressa - uvijek možete pronaći nešto što odgovara vašem ukusu. Dodatno, espressu se često dodaju mlijeko, šećer ili drugi sastojci kako bi se stvorili različiti napitci kao što su cappuccino, latte ili macchiato. 

Na Kofezita web shopu pronađite set kava idealnih za espresso, koje će zadovoljiti i najbolje poznavaoce i ljubitelje espressa -> espresso link.

espresso aparat

 

Espresso je mnogo više od obične šalice kave. To je umjetnost i znanost pripreme kave koja pruža koncentriranu eksploziju okusa i aroma. I dok se espresso često konzumira brzo, njegova složena priprema i raznolikost okusa omogućavaju nam da uživamo u svakoj šalici kao pravom gastronomskom iskustvu. Zato, sljedeći put kad naručite espresso, sjetite se svih tih elemenata koji čine tu malu šalicu velikim užitkom.

Možda vas zanima...