kofein

Kofein je jedan od najpoznatijih stimulansa prisutnih u prirodi. U svom čistom obliku, kofein je gorki bijeli kristalni alkaloidni prah koji se obično dodaje bezalkoholnim i energetskim pićima. Kofein je spoj koji stimulira živčani sustav i rad mozga. Nalazi se u listovima, sjemenkama i plodovima biljaka. Možemo ga unjeti putem kave, čaja, čokolade i energetskih pića. Kofein je poznat po svojim stimulativnim učincima na tijelo i um, čineći ga omiljenim izborom mnogih koji žele povećati budnost i energiju. 

Kako djeluje kofein? 

Kada konzumiramo kofein, on putuje do mozga gdje blokira adenozin. Adenozin je neurotransmiter odgovoran za smanjenje aktivnosti u mozgu, što dovodi do osjećaja pospanosti. Blokiranje adenozina omogućuje drugim neurotransmiterima, poput dopamina i norepinefrina, da budu u većoj koncentraciji, što rezultira povećanom budnošću, poboljšanim raspoloženjem i povećanom koncentracijom.  

Kofein i zdravlje

Iako kofein može imati brojne koristi, važno je konzumirati ga umjereno. Prekomjerna konzumacija kofeina može dovesti do niza nuspojava poput nesanice, nervoze, ubrzanog srčanog ritma i probavnih problema. Također, neke osobe mogu biti osjetljivije na kofein od drugih, pa je važno slušati svoje tijelo i prilagoditi unos prema vlastitim potrebama. Važno je imati na umu koliko kofeina unosimo dnevno i pratiti ukupnu konzumaciju kako bismo održali ravnotežu. 

Kofein u kavi

Količina kofeina u šalici kave varira ovisno o vrsti biljke kave. Te biljke su Coffea Arabica i Coffee Canephora (poznatija kao Robusta). Na sadržaj kofeina također utječu i brojni drugi čimbenici kao što su genetska podvrsta ili sorta kave, način obrade, vrijeme berbe, duljina sezone, lokalno okruženje i mjesto na kojem je biljka posađena. Svi ti elementi svakoj kavi daju osebujnu i jedinstvenu karakteristiku, stoga je logično da se i razina kofeina razlikuje od zrna do zrna. Također, intenzitet prženja, količina korištene kave, pa čak i tehnika kuhanja mogu dati različitu koncentraciju kofeina u kavi.

You may be interested in...