kava, coffee

Kava nije samo napitak; to je umjetnost, znanost i strast koja se očituje u svakoj šalici. 

Specijalitetna (specialty) kava nije obična kava koju možete kupiti u bilo kojoj trgovini. Ona se uzgaja pažljivo, obrađuje s ljubavlju te nudi poseban okus i kvalitetu. 

Specijalitetna kava se odnosi na visokokvalitetne kave koje su uzgojene na posebnim plantažama, pažljivo obrađene i pržene kako bi se postigao vrhunski okus i aroma. Ono što specijalitetnu kavu čini iznimnom je njena raznolikost aroma i okusa. Svaka regija i sorta kave donosi svoje jedinstvene karakteristike koje se cijene među ljubiteljima kave.


Specijalitetna kava često se prži ručno, u malim serijama kako bi se očuvala kvaliteta i izraženost okusa. Ove kave nude širok spektar aroma i profila okusa, od voćnih i cvjetnih do čokoladnih i začinskih. Uživanje u specijalitetnoj kavi pruža poseban doživljaj za istinske gurmane kave.

brewing coffee

 

Činjenice o specijalitetnoj kavi: 

- Specialty kavu obično proizvode manje farme koje se fokusiraju na kvalitetu, a ne na kvantitetu. 

- Specialty kava je kava visoke kvalitete koja se uzgaja samo u određenim regijama i ima jedinstvene okuse i karakteristike. 

- Specialty kava često se prati do određenih farmi ili regija, što potrošačima omogućuje da saznaju više o podrijetlu i metodama proizvodnje kave koju piju. 

- Specialty kava često se prži u malim količinama kako bi se sačuvao jedinstveni okus zrna. 

- Specialty kava ima višu razinu kofeina od ostalih vrsta kave zbog veće kvalitete zrna i činjenice da su često slabije pržena.

- Specialty kava često se opisuje u smislu nota okusa, poput čokolade, citrusa ili cvijeća, a u njoj se može uživati ​​bez dodanog mlijeka ili šećera.

- Specialty Coffee Association (SCA) postavlja standarde za ono što se kvalificira kao specialty kava, uključujući čimbenike kao što su rezultat oštećenja zrna i sadržaj vlage. 

- Specialty kava obično se prodaje po višoj cijeni od standardne kave zbog više kvalitete i troškova proizvodnje. 

- Specialty kava postala je sve popularnija posljednjih godina, a specijalitetne kavane i pržionice niču u gradovima diljem svijeta. 

- Specialty kava često se kuha korištenjem metoda kao što su Pour-Over, French Press, Moka pot, AeroPress ili Cold Brew, umjesto aparata za kavu s kapanjem. 

 

Ocjenjivanje specijalitetne kave je složen proces koji uključuje stručne degustatore i specifične metode procjene okusa i kvalitete kave. 

U svijetu specijalitetne kave postoje Q ocjenjivači, oni uzimaju uzorak zelenih zrna i rade procijenu njihove kvalitete. Nakon toga prže ta zrna i pregledavaju ih tražeči malformacije. Zatim slijedi coffee cupping gdje se ocjenjuje: 

  1. Aroma: degustatori ocjenjuju miris kave, uključujući različite arome koje se mogu osjetit - cvjetne, voćne, orašaste, čokoladne i druge note.
  2. Okus: okus se ocjenjuje uzimajući u obzir složene karakteristike kave - kiselost, gorčinu, slatkoću i ravnotežu između tih elemenata. Ocjenjuje se i duljina okusa (koliko dugo traje nakon ispijanja kave).
  3. Tijelo: tijelo kave opisuje se kao osjećaj u ustima, od lagane i svilenkaste teksture do pune i bogate. Ovaj faktor također ocjenjuje gustoću kave.
  4. Kiselost: kiselost u ovom kontekstu nije negativna karakteristika, već označava svježinu i vibraciju okusa. Kiselost se može ocijeniti kao blaga, svježa, oštra ili nešto između.
  5. Ukupni dojam: ovo je subjektivna ocjena koja uzima u obzir sve faktore i kako se ukupni dojam kave percipira. To je zbroj ocjena aroma, okusa, tijela i kiselosti.
  6. Jedinstvenost: osim numeričkih ocjena, kava se često opisuje riječima koje opisuju njezine jedinstvene karakteristike.

Ocjene se sumiraju u bodovnom sustavu, pri čemu kava koja postigne visoke ocjene (iznad 80) se smatra izvanrednom, specijalitetnom kavom. 

Važno je napomenuti da ocjenjivanje kave nije samo o okusu, već i o razumijevanju kompleksnosti i karakteristika kave. Degustatori kave prolaze kroz obuku kako bi razvili svoje sposobnosti za precizno ocjenjivanje i opisivanje kava.

Specijalitetna kava nije samo piće, već prilika za putovanje kroz svijet okusa i aroma, od najnježnijih cvjetnih nota do najbogatijih čokoladnih okusa. Ako do sada niste istraživali specialty kave možda je vrijeme da započnete to putovanje i otkrijete što sve kava može ponuditi. Zaronite u svijet specijalitetne kave i uživajte u raskoši okusa!

Možda vas zanima...